Monday 15 April 2013

”HVEM HENTER KAFFE TIL MIG?”: Ude af tryghedszonen med Kim Wilde


”Det et nødvendigt med en eller anden forandring i vores liv for at skabe nye muligheder”, ifølge Kim Wilde. Det budskab bringer han på bordet på sin egen måde - påklædt i RØDT

Af Olena Denysyuk

”Det her, det kan jeg altså ikke”, siger en damestemme fra et lokale hos en A-kasse i Gentofte. ”Det er bare så grænseoverskridende at ringe til en, jeg ikke kender”.
”Hvorfor det?”, svarer en dyb mandlig stemme, med efterfølgende dialog om at ”vil gøre”, ”turde gøre”, og ”bare gør det”.
Der er stadig 1 time til, at et foredrag af Kim Wilde, ”Hvordan du brænder igennem til din næste samtale”, starter. Ikke af den berømte sangerinde, men af en selvstændig konsulent inden for salg.
Mens de to snakker i lokalet, er der flere der sidder ved computere ved siden af. De skal også med. Nogle søger på nettet, andre printer deres CV’er. Stemningen er ret neutral: de er her ikke for at søge job. De er her i dag for at lytte.
Når man går til et foredrag af en, der skal ”undervise” om kommunikation, så er det klart, der er høje forventninger. Der er i hvert fald en, der tjekker hans profil på LinkedIn. ”Hans mission er at udvikle virksomheder og mennesker med henblik på et bedre salg gennem ændring af mind-set, adfærd og processer”, læser hun højt fra skærmen.

Kim Wilde, Source: www.conceptual.dk

I dag er han her for at fortælle, hvordan vi brænder igennem med vores budskab. Da han ankommer, 10 minutter inden start, er alles blikke rettet imod ham. Tavshed. Vi afstemmer vores forventninger.  Hans egen skygge afspejler hans personlighed, som den er nu, selvsikker, selvkontrollerende og… lidt anderledes i hans påklædning. Blikkene er nu rettet mod hans skrigende RØDE skjorte. . ”Hvor kan man købe sådan en? Og ”Hvorfor rød?”, tænker jeg.
”HVEM HENTER KAFFE TIL MIG?” siger han med sin meget dybe, klare og lidt dominerende stemme. Igen tavshed. Folk skal lige tygge på det uventede spørgsmål. På et splitsekund er folk vågne. Så er der tre, der hopper op fra deres stole, med deres næsten konkurrerende ”jeg skal nok hente”. Så det blev en ung kvinde, der henter kaffe. Mælk eller uden mælk? Det har hun ikke spurgt om. Det skulle være uden mælk. Så må hun hente en anden kop, uden mælk… af egen vilje. ”Den skal være så stærk, som mulig”, siger Kim.

Det er altså ikke kaffe, der burde være i fokus i starten. Men denne lille uventede handling fra hans side, var ligesom en naturlig fortsættelse af dialogen om at ”ville”, ”turde” og ”gøre”. Der er altså ikke ret mange her i Danmark, der ville turde bede andre om at hente kaffe til dem selv.
Det er altså foredragsholderens budskaber, der burde være i fokus. Der bliver snakket om værdier, kommunikation, netværkstankegang, motivation og elevatortale.
For eksempel: Hvordan kan man skabe et netværk? Det kan man ved at: 1) være nysgerrig 2) stille spørgsmål, der skaber relation 3) flytte sig fysisk i rummet 4) være 100% nærværende. 
Eller hvordan vedligeholder man sit netværk? Det er ved  at: 1) være synlig 2) bruge tid på sit netværk 3) være troværdig.
De banale emner har skabt lidt debat omkring netværk, lidt gruppetræning i elevatortale.
MEN… der var hele tiden nogle små nuancer i hans foredrag. Det blev talt om forandringer, hvordan og hvorfor vi skal acceptere, stimulere og fremprovokere dem. 
”Vi mennesker er tryghedsnarkomaner”, siger Kim. Derfor kan vi ikke lide forandringer.
Men for at opnå noget, skal der være en eller anden forandring i vores liv.
Når der blev talt om forandringer, var det lidt svært at fange stemningen. Tit var der tavshed fra tilhørernes side. Men da han var færdig med at snakke om forandringer, nikker folk. Ingen debat, ingen spørgsmål. Kun eftertanker.
 ”Det er os, der skal tage ansvar for vores egne ændringer. Derfor er det vigtigt at være bevidst om sig selv”, siger Kim. Det er bevidsthed om ydre rammer, bevidsthed om de ændringsgrader, vi skal foretager, samt om konsekvenserne, hvis du ikke foretager de ændringer, bevidstheden om at være til stede, bevidstheden om vores kropssprog, bevidstheden om vores integritet og bevidstheden om Jantelovsgrader. De ”værktøjer” kan hjælpe os at bryde dårlige vaner og skabe nye muligheder og komme ud af tryghedszonen.
Desværre var det kun små bidder af foredraget, der reelt bidrog med ny og spændende information.
Mens tiden går, ”hænger” den uventede præsentation med kaffen i luften.  Når han selv siger, vi skal være bevidste om vores handlinger, falder det naturligt, at det var hans bevidste valg at bede om at hente kaffe. Måske skulle det opfattes som et eksempel på at ændre mønstre og fremprovokerer forandring, ligesom hans røde skjorte.  Opmærksomhed var skabt. Om det er positivt eller negativt må tilskuerne selv reflektere over. Alle tog hans visitkort.
Jeg var lidt privilegeret den dag. Jeg fik mulighed for at interviewe Kim efter hans foredrag. Jeg sætter fokus på forandringer.(se næste indlæg)

No comments:

Post a Comment